Følgere

søndag 8. februar 2015

Barndommens skrekk og gru

I går kveld var vi i selskap og spiste "saudehaud". Litt merkelig for meg som er oppvokst på gård, å spise dette som "selskapsmat".  Jeg husker fra barndommen at alt på dyra skulle nyttes og det var ikke alt vi barna satte like stor pris på... Det eneste som andre spiste og vi kastet var: lever. Far sa alltid at lever var det var skitneste organet til dyret og slett ikke menneskemat...han likte det sikkert ikke selv:)  Saudehaud ble slett ikke sett på som delikatesse, heldigvis fikk vi ertersuppe, flatbrød og poteter til... Men tidene forandrer seg og heldigvis smaken min også. Saudehaud ser litt vemmelig ut, (jeg er i utgangspunktet ikke glad i mat som ser på meg)... men det er kjempegodt! Har du minner av mat fra din barndom??

Ellers var det storm og grisevær i går, det var nok Ole som var en tur innom. Styggevær er fascinerende, så vi tok på oss varmekjeledress og dro ut for å se på uværet. Dette bildet er tatt i Bud, et lite fiskevær på Romsdalskysten, som dere ser er det skumhvitt hav på Hustadvika. Virkelig et flott skue, når storbølga bryt mot land.
Ha en flott morsdag!

3 kommentarer:

  1. Vi kaller det "smalahovve"... Etterhvert er jo dette blitt en festmat, men jeg er også vokst opp med smalahove som hverdagsmat. Dengangen var det sikkert veldig billig mat, og jeg minnes enda den spesielle lukten av at min far svidde disse hodene på peisen i kjelleren... Og når vi snakker om gårdsmat og å spise det som var på dyrene, så husker jeg vi kjøpte blod i spann på landet.. akkurat det klarer jeg ikke å spise nå..

    SvarSlett
  2. Har ikke smakt, men tror nok at jeg hadde likt det. Mamma brukte å koke sauhauet og lage syltaflesk av det. Det har jeg prøvd en gang, for ca 35 år siden.... Da jeg la press oppi formene, rant fettet over og ned i kantene på platene på komfyren. Hele kjøkkenet ble røykfylt neste gang jeg skrudde på steikovnen. Var redd hele komfyren skulle ta fyr! Men torskhau er godt, selv om det også er grisete;)

    SvarSlett
  3. Jeg husker også at vi spiste sauhau, og det var ikke festmat slik det er i dag - men som du sier så ble det meste av dyret brukt. Jeg kan ikke huske annet enn at jeg syns det var helt greit å spise sauhau, men aller best minnes jeg at vi hadde det veldig morsomt, jeg og min søster, etter at middagen var over. Da lekte vi tannlege og så trakk vi tenner fra sauekjeven. Må bare le når jeg tenker på det idag :) Forresten, så var lever noe av det beste jeg fikk til middag. I dag syns jeg ikke det smaker så godt. Mange gode minner fra barndommen :)

    SvarSlett

HEI
Jeg blir utrolig glad om du legg igjen noen koselige ord i kommentarfeltet! Veit du at du ikke trenger å ha egen blogg for å skrive kommentar?
Der du må velge "kommenter som" under adressefeltet, kan du velge navn/nettadresse, og så skriv du inn navnet ditt. Jeg vil helst ikke at du kommenterer anonymt.